en | hu

<< play >>

VL HÁZ
Budapest, 2010.

munka: budai villa
helyszín: Budapest
státusz: koncepció
megbízó: magán
tervezés éve: 2010
méret: 650 m2
tervező csapat: -sporaarchitects: Dékány Tibor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya -térhálózat: Korompay Attila Látványterv: Várhidi Bence

Az alapkoncepció a telek fekvésére, erdős, ligetes jellegére és a feltáruló panorámára épít. A masszív alsó tömb a Gellérthegy irányába áll, a ráhelyezett felső könnyed ház a Várhegyre néz. Az egész épület erdei ház, nyaraló érzetét kelti, olyan elegáns, egyszerű, de örök anyagokat használva, mint a kő, a fa. A tisztás, az erdő, a természet keresztülfolyik a házon, állandó kapcsolatban van vele. Ha kinyitjuk az üvegfalakat a nappaliban, vagy a szülői hálóban elmosódik a kinn és a benn határa. A természet érinthető közelségbe kerül, a határt csak egy lebegő függöny jelenti.
A kert minél inkább természetes állapotban marad. Gyep, tisztás, erdős liget. A ház telepítése követi a természetes lejtőt.
A főépület a panorámára néző nagy, lebegő nappali, étkező, konyha együttesből, és a mögé kerülő szülői hálóból áll. A nappali és az étkező és a háló is a fölső nagy, tágas teraszra nyílnak, melyről kilátás nyílik az egész városra, a Várra és a Gellérthegyre. A terasz másik oldalán úszásra is alkalmas hosszúkás medence fordul be a kilátásra, mögötte kis szauna ház. A medencében be lehet úszni Budapest panorámájába.
A ház természettel való kapcsolata az épület energetikai koncepciójában is megjelenik.