en | hu

<< play >>

INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁSI KÖZPONT
Győr 2009. tervpályázat - 3.díj

munka: Agóra PÓLUS interaktív kiállítási központ
helyszín: Győr
tervezés éve: 2009
státusz: tervpályázat 3. díj
méret: 4250m2
tervező csapat: sporaarchitects – Dékány Tibor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya
Evva Ambrus,
munkatársak: Balogh Zsuzsa, Várhidi Bence, Soltész Noémi, Jánosi András, Molnár Diána
model: limesmodel

Az építészeti koncepció egységes gondolkodásra törekszik, melynek központjában a mozgás, a nyitottság és az interakció áll. Az egyes elemek, a ház, a környezet ugyanannak az egységnek a részeként közvetíti a központ szellemiségét. A több szinten kialakított, de mégis egyterű interaktív kiállító tér szintjeit rámpák, lépcsők kötik össze. A látogató a kiállító téren áthaladva el tud mélyedni a kis részletekben, miközben mindig a nagy egészet is látja. A tér maximális mobilitást, flexibilitást tesz lehetővé, továbblépésre, felfedezésre inspirál, ezáltal a mozgás az épület részévé válik. A kiállító tér egyterű, mégis tagolt kialakítása változatos kiállítás koncepcióknak adhat teret. Szabadon alakítható, osztható, tagolható térsor, rámpákon , lépcsőkön különböző szinteken haladva a látogató komplex élményhez jut, spirálisan futó közlekedéssel az egész kiállítás dinamikus mozgásként áll össze. Az épület monolitikus egységében, raszteres, szerkesztésében rámpák, funkció adta törések jelennek meg, átlátásokat, érdekes térbeli helyzetet létrehozva. Az kiállító terek spirális mozgásra felfűzött sorozata által létrejön a kommunkáció az épület és használói között. A fogadótér transzparens homlokzata által a természeti környezet, a nyitott kiállítótér az épület részévé válik. Fontos tervezési szempont a meglévő campushuz való viszonyulás. Az épület elhelyezkedése, formája illeszkedik a meglévő struktúrához, érdekes, a funkcióhoz illeszkedő egyedi gesztussal zárja a terület északi oldalát. Az építészeti koncepció direkt utalás a jármű, ill. autógyártás, fejlesztés gondolkodásmódjára, megoldásaira. Az épület funkcióit kompakt, egységbe rendezzük, erre, -mint az autóra a karosszéria-, kerül rá a külső héj, mely egyértelműen tükrözi a mögötte lévő funkciókat, finoman, áramvonalasan feszül rá a funkció adta tömegre.