en | hu

<< play >>

KINDERGARTEN
Törökbálint, Hungary 2005. competition 2nd prize

project: KINDERGARDEN, TÖRÖKBÁLINT
address: Törökbálint, Hungary
client: City Council of Törökbálint
year designed: 2005
status: open competition – 2nd prize
budget: 2,16 million Euro
volume:1800 m2
design:Tibor Dékány, Sándor Finta, Ádám Hatvani, Orsolya Vadász, Zsófia Farkas, Zoltán Erő

Törökbálint is one of the largest cities in the agglomeration of Budapest with a large industrial repository and a group of shopping malls. Parallel with this process lots of people from Budapest moved to live in Törökbálint, not only because of the new workplaces, but the nice location close to the capital city. The result is a huge, dense, ugly hill around Buda. It was originaly a village approx. untill the changes of 1989, but its location predestined it to become a garden suburb, a separate industrial and commercial zone with its tipical shoebox architecture, and the small center more or less stayed as it was. So on one hand Törökbálint wants to stay a village in identity, but on the other hand- for financing the developments of the center area- the city needs its industrial and commercial outskirts.
Our project wanted to reflect to this Janus-faced characteristic of the city. The building indicates 'urbanistic' shaping (roof unit) as well as being of a rustic scale (interior aulic street, classrooms).
The site of the building is in a 'no mans' land' between the center and the garden city, a beautiful green field at the side of a creek.
The program contains six playrooms, a gymnastic room, offices and a kitchen. The rooms for children are on the ground floor, open to the garden. Every unit has its own separate covered open court for playing, and these are visually connected to the common garden as well.
Every room has a smaller chamber for special activities attached to it. Classrooms open from an aula chamberslightly lengthened from the inside, which is faced by the upstairs gallery as well. The upstairs section is used for offices and rooms not used by the kids.
The functional nature of the ground plan is counteracted by a large green-roof with structural wood- and steelwork- an important concern of the concept- protecting and uniting the smaller subunits like a shelter. The roof, which continues into one of the facades, will be decorated by perforated kindergarden symbols -everyone knows these quite well from kindergarden years. These provide the garden as well as the aula and the classrooms with light and shadows, creating a varied, cheerful, stimulating environment and atmosphere for playing.