en | hu

<< play >>

ÓVODA
Törökbálint, 2005. tervpályázat II.díj

munka: Óvoda
helyszín: Törökbálint
státusz: tervpályázat II.díj, média építészeti díja 2005.
megbízó: Törökbálint város
leírás: 6 csoportos óvoda
tervpályázat: 2005
költség: 2,16 millió Euro
méret: 1800 m2
tervező csapat: sporaarchitects: Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya
Farkas Zsófia, Erő Zoltán

Törökbálint a Budapestet körülvevő aglonomeráció egyik legnagyobb városa, az autópályák és a nagy bevásárlóközpontok, logisztikai területek mellett fekszik. Valaha kicsi falu volt, az alvóvárosok kialakulásával, és a belvárosból való kiköltözési hullámmal nőtt nagyra az elmúlt 20 évben, falusias atmoszférája, jó fekvése csábító volt a maguknak saját családi házat álmodó nagyvárosiaknak. Ebből a falusias idillből csak a központ őrzött meg valamit, a jellegtelen, nagy kiterjedésű alvóváros és az autópálya környéke nem sok romantikával kecsegtet, viszont a külső részek termelik a városnak azt az adóbevételt, amiből a belső részeket megőrizhetik és fejleszthetik. A tervünk a városnak erre a kettősségére reflektál. Az épület egyszerre utal "városias " kialakításra (tetőelem) és falusias beépítés léptékére (tető alatti aula-utca, csoportszobák). A tető, mint egy nagy takaró fogja össze a kis egységeket, a tetőre nagyméretű perforációként kerülnek az ovisok jelei, melyek bevilágítóként, ablakként, ajtóként funkcionálnak, sajátos, egyedi, inspiráló légkört teremtve a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt.
A helyszín a belváros és a kertváros között helyeszkedik el, a kettő határán, egy réten, a patakparton. A program hat csoportszobát, tornatermet, irodákat és konyhát tartalmaz. A gyerekek által használt területek a földszinten vannak, a kertre nyitva, vizuális és fizikai kapcsolatban a természettel.
Minden csoportszobához tartozik egy kisebb helyiség speciális foglakozások számára. A csoportszobák belülről egy kissé elnyújtott aulatérből nyílnak, melyre az emeleti galéria is ránéz. Az emeletre az irodák és olyan helyiségek kerültek, melyeket a gyerekek nem használnak.
Az alaprajz funkcionalitását oldja az építészeti koncepció lényeges eleme a nagy fa, ill. acélszerkezetű zöldtető kialakítása, mely mint egy nagy takaró védi és összefogja a kisebb elemekből álló részeket. A tetőre, mely az egyik homlokzati falban folytatódik, midannyiunk óvodás korából ismert jelekből álló perforáció került, mely az udvarokat, az aulát és a csoportszobákat is hangulatos fényekkel és árnyékokkal látja el, változatos, vidám, ingergazdag környezetet teremtve a játékhoz.