en | hu

<< play >>

DUNAÚJVÁROS CAMPUS
Dunaújváros, Hungary 2004. competition 1st prize

project: UNIVERSITY EXTENSION, DUNAÚJVÁROS
address: Dunaújváros, Hungary
client: University of Dunaújváros
year designed: 2004
status: open competition – 1st prize
volume: 8300 m2
design: Tibor Dékány, Sándor Finta, Ádám Hatvani, Orsolya Vadász, & Csaba Balogh, Róbert Novák

Dunaújváros was one of Hungary's major industrial centers during the communist dictatorship. Neighbouring the university there is the largest sinning-mill of Central Europe. The task of this competition was to design a basketball court, a multifunctional aula, two auditoriums, a library and numerous classrooms into the disused buildings of this factory. During the design process we managed to find a way of preserving the special construction elements and characteristic fascade of the original building. The inside space is bright, clear-cut, flexible, but still very well structured. The two auditoriums stand as separate objects in between the existing ferro-concrete constructions. The sports court and the aula can be opened together. With the opening of the main building's slab we generated a circuitable inside yard. This connects the aula to the library. Classrooms were placed in the office wing of the mill.