en | hu

<< play >>

FŐTÉR, VIRÁGPIAC, P+R PARKOLÓ, ÚJPEST
Budapest, 2009.

munka: Újpest, Szent István tér rendezése II. ütem mélygarázs és virágpiac
helyszín: Budapest, Újpest
tervezés éve: 2009
státusz: tervpályázat
tervező csapat: sporaarchitects – Dékány Tibor, Hatvani Ádám,
Evva Ambrus
Munkatársak: Balogh Zsuzsa, Várhidi Bence, Soltész Noémi, Jánosi András

Újpest központja szellemi, igazgatási, politikai és kereskedelmi értelemben is a Szent István tér. Az újpestiek nagy része legalább napi egyszer érinti, áthalad rajta, használja az önkormányzatra, a piacra menet, vagy éppen leparkol a spontán kialakult P+R parkolóban.
Klasszikus főtér, melynek építészeti súlypontjában a templom, a városháza és a piac áll, azonban viszonylag nagy helyen terül el, három oldalról kis 1-2-3 emeletes heterogén városi tömbök határolják, a negyedik oldalán egy forgalmas közlekedési tengely húzódik. A főtér méreténél fogva kisebb egységekre tagolódik, melyek karakterükben és használatukban eltérhetnek egymástól, de egységes képet kell mutatniuk, amely meghatározza a Főtér karakterét. Ennek az irányvonalait az I. ütem engedélyezési terve tulajdonképpen meghatározza. Az egységes karakteren belül azonban fontos, hogy a különböző használati egységek jól beazonosíthatóak legyenek, identitást, konkrét helyet kijelölve a nagy egészben.
Az építészeti koncepció erre az alapvetésre épülve a tervezési terület által kijelölt térrészt minél jobban beilleszti a kialakuló új építészeti karakterbe, csak nagyon finom építészeti és térrendezési eszközökkel jelzi az új főtér-rész egyediségét. A teret szőnyegszerűen kezelve, a fontosabb közlekedési irányok, városi tengelyek mentén felhajtva alakulnak ki az épületek és a teresedések. Az így kialakuló rámpák, ferde zöld felületek kijelölik az agóra, a többfunkciós városi tér helyét, a virágpiac a szőnyeg felhajtott széle alá kerül. Így a tér felől összemosódik az épület és a tér, míg a határoló utcák felől ezek a felhajtások kis térfalat adnak. A rámpák, rézsük természetes lelátóként funkcionálnak, ahonnan jó rálátás nyílik a téren zajló eseményekre, alattuk jól elhelyezhetőek a kiegészítő funkcionális elemek, szellőzők, lépcsőházak, biciklitároló, stb. Az agóra finoman nyílik a Kemény Gusztáv utca felől a történeti Grófi tengely mentén a templom és a városháza felé, ezeket a fontos elemeket kiemelve.
A teteje zöldtető, egyben reklámfelület is a virágpiac számára, virágokkal beültetett szép látványkert.
A piac mezzaninszintjén kapott helyet a kávézó, nagy, lépcsős terasszal az agóra felé, terasza egy úttal lelátó is az agóra felé.
A tervezési terület súlypontjában az agóra áll, mint a városi tér legfontosabb megjelenési formája. Az agóra a városi találkozóhely a közösségi események színtere. Az agóra történeti kialakulásától kezdve szimbólikus találkozó hely is, a politika, a vallás, a kultúra, és a pénz találkozó helye. Az újpesti főtér ennek szép példája lehet.
A középső rendezvénytéren a nagyon sok féle esemény képzelhető el, koncertektől, karácsonyi vásártól kezdve sporteseményekig változatos használat biztosíthatja , hogy a téren mindig történjen valami.
A nagyobb burkolt felületek mellett törekedtünk a minnél nagyobb zöldfelület kialakítására, amely nagyobb rendezvények alkalmával felületnek használható, mégis a mindennapokban a kikapcsolódás, a rövid megpihenés helye lehet. A szőnyeg- koncepció által kialakult zöld és burkolt rézsükről és rámpákról, azokon ücsörögve jó rálátás nyílik az egész térre, a templomra és a városházára
A tervezett mélygarázs 550 férőhelyes. A kialakításnál elsődleges szempont a gazdaságosság volt. A mélygarázs 2,5 szintes, parkolórámpás kialakítású, mely a leggazdaságosabb, helytakarékosabb rendszer a nem gépesített kategóriában. Az egy gépkocsira jutó nettó alapterület (üzlettel, lépcsőházzal, autómosóval együtt) 25 m2, ami igen kedvező érték. A gazdaságos megvalósíthatóságot elősegíti, hogy az építéshez nem kell kiváltani és újraépíteni a terület alatt haladó főgyüjtő csatornát, mely jelentősen megnövelné a beruházás költségét.
A lejáratoknál természetes fényt engedünk be a lépcsőházak és a liftek mellett, ami az építészeti koncepció része, a tájékozódást segíti a föld alatt. Ezeken a részeken növények telepítését is javasoljuk. A felső szint nagyobb belmagasságú, ide kis buszok, furgonok, nagyobb dzsipek is állhatnak, a lentebbi szintek kisebbek, csak személygépkocsik fogadására alkalmasak. Ez a megoldás szintén igen költséghatékony, csökkenti a legmélyebb pont magasságát, kisebb a kubatúra.
Nagyon fontos szempont a környezettudatosság, az ökologikus gondolkodás. Az épület egyrészt egyszerű építészeti eszközökkel, megfelelő tájolással, minél kompaktabb tömegformálással, minél több természetes fény alkalmazásával, másrészt a legkorszerűbb technológia és energetikai koncepció megvalósításával igyekszik ezeknek a szempontoknak megfelelni. Minél több olyan anyag kerül beépítésre, amely később újrahasznosítható lesz, és könnyű elbontani. A területen az épület a lehető legkisebb helyet foglalja el.