en | hu

<< play >>

BUDAPESTI VÁROSHÁZA
Budapest 2008. meghívásos pályázat

munka: budapest szíve – városháza fórum
helyszín: Budapest
tervezés éve: 2008
státusz: tervpályázat méret: 141000m2
tervező csapat: sporaarchitects – Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya
Evva Ambrus, Balogh Zsuzsa, Várhidi Bence, Soltész Noémi, Jánosi András, Molnár Diána
örökségvédelmi szakértő: Fekete Csaba
kert: Hollósi Krisztina

A tervezési feladat a Budapest Szíve program keretében a budapesti városháza komplex, XXI. századi rehabilitációja, a városháza épületegyüttes átalakítása, kiegészítése, bővítése, a környező beépítés és térfal építészeti megfogalmazása, a kulturális és üzleti funkciók kialakítása mellett a városháza hivatal funkciójának lehető legmegfelelőbb elhelyezése.
A belváros központi szerepének, rangjának visszaállítása érdekében elsődleges feladat a térség forgalom-csillapítása, a gyalogos-, kerékpáros- és tömegközlekedés elsőbbségének biztosítása, az átmenő radikális visszaszorítása.
A projekt célja a budapesti belváros kapujaként szolgáló közeli tér-együttesek magas igényszintű megújítása, forgalom-mentesítése, burkolataik és zöldfelületeik újragondolása, a szétszabdalt terek egységének helyreállítása, városkép-alakító szerepük hangsúlyos megjelenítése.
A városháza fórum a politika a kereskedelem és a kultúra városi találkozási pontja. Az együttest úgy alakítottuk ki, hogy ezek a tevékenységek, funkciók átszőjék egymást, és kreatív, dinamikus hálót alkotva egymást termékenyen befolyásolják.
A Városháza épülete – az egykori Invalidus Palota, katonai korház– a magyarországi barokk építészet kiemelkedő alkotása. Jelenleg a két udvaros, keresztszárnyas épület az eredeti Martinelli-féle beépítési koncepció befejezetlenül maradt állapotát tükrözi.
A tervezett beépítés tulajdonképpen az eredeti, soha meg nem valósult építészeti koncepció befejezése kortárs építészeti formanyelven. A meglévő Városháza épület barokk kori állapotának szigorú műemléki helyreállításának ötvözete, egy korszerű, minden igényt kielégítő, jellemzően a Károly körút térfalát folytató új beépítéssel.